sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Viimeinen luento ja yhteenvetoa kurssista



Viimeisellä luennolla keskustelimme oppimispäiväkirja –blogin herättämistä ajatuksista. Oli mukava huomata, että myös muillekin omalla nimellä kirjoittaminen oli tuntunut arveluttavalta ja jopa pelottavalta. Vastuu omista kirjoituksista ja epävarmuus siitä, että tekstit pystytään liittämään juuri minuun, todellakin tuntuivat hieman pelottavalta ajatukselta. Mutta kokemus se oli tämäkin.

Luennon lopuksi tehtiin myös vielä viimeinen harjoitus. Meille annettiin lyhyt tekstin pätkä, josta tuli tehdä ainoastaan viidellä lauseella lyhyt informatiivinen ja uutisoiva teksti. Se ei saanut olla referaatti. Omalla kohdalla tämä harjoitus ei mennyt ihan putkeen. Joidenkin oppilaiden lukiessa ääneen omia luomuksiaan, huomasin, että omastani oli sittenkin tullut referaatti. En yhtään tajunnut, että lähde oli vapaasti muokattavana. Olisin voinut ottaa tärkeimmät tiedot, ja muokata ne vapaasti omiksi lauseikseni ja kuvailla tekstin ilmiötä omin sanoin. Opettajamme huomauttikin hyvin osuvasti lopuksi, ettei sitä huomaakaan kuinka paljon suunnittelua jo pelkän viiden lauseen kirjoittaminen lopulta vaatii. Tämä on täysin totta, erityisesti kaikkien luettavaksi julkaistujen tekstien kohdalla. Noh, löysinpähän vielä jotain uutta opittavaa viimeisellä luennollakin.

---------------------------------------------

Yhteenvetona koko verkkokirjoittamisen kurssista sanoisin, että lyhyessä noin yhden kuukauden ajassa opin loppujen lopuksi paljon. Tärkeimpiä näistä olivat PBL (problem based learning), kirjoittamisen suunnittelu ja blogin kirjoittaminen.

Kurssin jälkeen pyrin suunnittelemaan entistä enemmän kirjoituksiani, ja erityisesti ottamaan huomioon sen kenelle kirjoitan. PBL oli todella hyvä kokemus, sillä systeemi vaikuttaa käytännölliseltä ryhmätöiden suhteen. Olisin ehkä kaivannut vielä toista PBL harjoitusta, sillä ensimmäisellä kerralla meni jonkin verran aikaa wiki -ympäristöön tutustustumisessa. Lisäksi ryhmätyön käynnistyminen vei hieman aikaa. Nyt kuitenkin tiedän systeemin olemassaolosta ja osaan sitä tarvittaessa käyttää. Tulevaisuuden ryhmätöissä luultavasti myös ehdotan PBL:n käyttämistä.

Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen blogissa oli todella mukava käytännön harjoitus. Tämän ”pakon” välityksellä pääsimme tutustumaan blogin kirjoittamiseen ja kokeilemaan sitä käytännössä. Omalla kohdallani tämä antoi myös tarvittavan sysäyksen ja rohkaisun omalla nimellä kirjoittamiseen. Olen aina halunnut kirjoittaa blogia, ja tämän jälkeen olen aikeissa tämän toteuttaakin. Lisätehtävässä olen suunnittelemassa blogia, joka minulla on tarkoitus myös perustaa piakkoin.

Lyhyesti koostaen: pidin kurssista ja sen kuukauteen tiivistetystä paketista, omalla kohdallani opin paljon asioita, joita tulen käyttämään ja ottamaan huomioon myös tulevaisuudessa.

3 kommenttia:

  1. Minäkin sain paljon eväitä oman blogin aloittamiseen. Ja se kuuluisa kynnys bloggaamiseen madaltui myös kurssin ainsiosta.

    VastaaPoista
  2. Minustakin PBL sopi oikein hyvin kurssille, mutta kun kaikkea uutta tuli yhtä aikaa, niin ryhmätyön toteutus ei mennyt ihan nappiin... Ensi kerralla sit paremmin!

    VastaaPoista
  3. Oppimispäiväkirjasi täyttää sille asetetut vaatimukset. Toivottavasti jatkat tästä, kun nyt kerran olet bloggaamisen alkuun päässyt!

    VastaaPoista